Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Step-down MC34063 - 12-3.3V/500mATisk

Další konstrukce spínaného měniče, tentokrát snižujícího z 12V na 3.3V s velmi populárním DC/DC měničem MC34063. Cívka byla vypočítána na 22uA. Při prvním měření s touto cívkou byla účinnost velmi malá, což bylo způsobeno přesycováním jádra. Byla proto nahrazena cívkou 470uA/3A. Je samozřejmě možné použít cívku na nižší proud. 3A cívka byla vybrána, protože byla jediná dostupná.
Z tabulky můžete vidět maximální účinnost 73.086% přičemž katalogová hodnota byla 80%. 80% účinnost je dána integrovanými součástkami DC/DC měniče (bipolární tranzistory).
Měnič byl navržen pro maximální odběr 500mA, ale s maximálním zvlněním 100mV. Při měření zvlnění byl odebíraný proud 550mA.
Spínací frekvence byla 68KHz.


Blokové schéma měniče:


Schéma zapojení:


Deska plošného spoje (pro nažehlovací metodu):


Tabulka naměřených hodnot:


Graf výstupního napětí v závislosti na výstupním proudu:


Graf účinnosti v závislosti na výstupním proudu:


Zvlnění výstupního napětí (při 550mA):


Obrázky konečné konstrukce:



Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,014,507 návštěv