Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Nástroje, udělátka a pomocníčciTisk

Ať už bastlíte chvíli nebo nějaký čas, vždy vám začne při bastlení scházet něco, co byste opravdu potřebovali, ale nikdo to neprodává. Buď to nikoho nenapadlo vyrábět nebo by to udělátko bylo asi jenom pro vás.

Tento článek by měl ukázat, co všechno se mi za ta léta bastlení hodilo nebo se hodilo to někomu jinému.

Máte vlastní udělátko? Pošlete mi ho na e-mail chiptron(zavinac)chipned(tecka)cz

Prvně začnu článkem, recenzí, o Pick&Place tool. Užitečný pomocník, který stále rád používám.

Tak, to byla první a poslední zmínka o něčem koupeném. Teď už jenom home-made.

Roman Mikulka sdílel článek o nástroji, který bych asi nazval "Přidržovač Součástky", sám si jí také vyrobil podle tohoto odkazu http://vpapanik.blogspot.cz/2015/02/the-smd-beak.html





Tak, začneme s háčky.
Tyto háčky koupíte v jakémkoliv elektro obchodu. Tohle vidám nejčastěji.
Háčkem a k němu připájený kabel s dutinkou na konci.



Občas se můžou hodit dva kabely připájené k háčku.



Místo připájení kabelu, můžeme připájet pin (pin z pinové lišty)





K dostání jsou i háčky z Číny. S nimi mám ale špatnou zkušenost. Zapájet je, je opravdu potíž.



Nyní máme pomocníky z řad kabelů.

Místo kabelu s dutinkou, můžeme na jednu stranu připojit ještě jeden kabel s dutinkou. To se hodí při odposlechu komunikace mezi dvěma zařízeními. Dva tyto kabely (pokud nejsou tenké) se do jedné "počítačové" dutinky nevlezou, místo ní nasunu na konektor smršťovací bužírku.



Nebo můžeme ke kabelu dutinka - dutinka připojit pin. To se opět hodí při odposlechu komunikace nebo měření s osciloskopem. Na druhou stranu, máme-li víc takových kabelů vedle sebe, hrozí vzájemné, náhodné, spojení.









Máte-li pinový header s roztečí 2 mm, můžete jako konektor použít vnitřek z dutinkové lišty a opět zatavit do smršťovací bužírky. Takový "konektor" pak můžete nasadit jako na 2 mm header, tak i na 2.54 mm.





Při návrhu prototypu určitě navrhujete SMD testovací plošky (test pad) na nejrůznější místa, odkud byste mohli podchytit nejrůznější chyby (napájení, sběrnice aj). Pokud nějaká chyba nastane, musíte se třeba sběrnice nějak "chytnout". K tomu využijete právě ty testovací plošky. Sondu z osciloskopu tam pak můžete buď držet během celého měření. To je ale velmi nepohodlné. Nebo tam můžete napájet jeden pin z pin headeru, což už je mnohem lepší. Nebo si můžete ten pin z headeru upravit tak, že z něj vytvoříte očko. Je to mnohem pohodlnější a práce je s tím jednodušší.



Drtivá většina měřících přístrojů používá k připojení měřících kabelů kabely s banánky. Na druhé straně už ale může být cokoliv. Mě se osvědčilo mít na druhé straně kabelů s banánky měřící háček a zároveň i dutinku. Tyto dva prvky používám nejčastěji a jsou velmi univerzální.



Je mi jasné, že někteří z vás to už léta použivají. Pro ty ostatní, berte to jako inspiraci.


Svoje udělátko mi poslal i @pklosko. Takhle si vytvořil vlastní testovací háčky před 30ti lety. A Petr je používá dodnes! To je výdrž :-)





Konektory pro baterie (se zámkem) můžete upravit i tak, že na jednu stránu dáte třeba banánky, na druhou stranu konektoru pak třeba krokodýlky nebo háčky. Jednoduše pak měníte jenom jednu stranu konektorů.

Konektory, které jsou na obrázku, se jmenují JST, použít můžete třeba i konektory XT60, které snesou mnohem vyšší proud.



Máte vlastní udělátko? Pošlete mi ho na e-mail chiptron(zavinac)chipned(tecka)cz

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
9,978,514 návštěv