Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Návod na měření spotřeby energií s AQARA Window & Door SensorTisk


Nasazený Impulsní modul pro vodoměry ER-AM

Pavel Vejnar sepsal návod, jak upravit magnetické čidlo používané pro detekci otevření okna či dveří jako čidlo pro měření energií. Návod sdílel na facebookové komunitě Home Assistant - Hassio chytrý dům CZ/SK.

Všiml jsem si, že se tu občas řeší, jak měřit energie. Většina řešení je na ESP nebo na jiném WiFi zařízení. Zatím jsem si tu nevšiml řešení, které bude na baterii.


Původní čidlo bez úprav

Snažím jít cestou co nejnižší spotřeby a provozu na baterie, na což ESP není úplně vhodné. Navíc u měřidel většinou ani zásuvka nebývá, takže o důvod víc použít baterii. Proto mě napadlo využít AQARA Window & Door Sensor, který asi většina znáte a používáte. Kdo nezná, jde o magnetický senzor, který se montuje většinou na okna a dveře. Tohle řešení jsem aplikoval na vodoměr, ale lze jej úplně stejně aplikovat na plynoměr i elektroměr.

AQARA Window & Door Sensor řeší zasílání pulzů, ale je potřeba ještě mezičlánek, který přidá pulzní výstup na měřidlo. Pro můj konkrétní vodoměr jsem si vygooglil, že lze koupit „Impulsní modul pro vodoměry ER-AM”. Na přiložených fotkách je vidět, že jsem vypájel původní magnetický kontakt a zapájel vodiče od impulsního modulu.

Tady se hodí vědět, že u antény je + a u tlačítka je -. Dále jsem si změřil, že jeden pulz z impulsního modulu má 250 ms, což úplně stačí, aby to AQARA Window & Door Sensor zaznamenal.

Modul jsem pak zase vrátil do krabičky, kde jsem nařízl úzký prostup na kabel.
Následně jsem v HA vyzkoušel, že se mi kontakt spíná a rozpíná podle průtoku vody. Senzor má signál, i když je zavřený za plechovým krytek od stupaček.


Průřez na kabel

Nastavení HA


V HA je potřeba mít nastavená senzor. Dále se vytvoří Counter a pomocí automatizace se tento counter automaticky inkremetuje při sepnutí senzoru.

Pro lepší vyzualizaci dat jsem si přidal senzor, který převádí pulzy na konktérní jednoku (litry a m3). Poté je spotřeba vidět i v grafu, což couter neumí.

Dále je možné pomocí utility_meter si udělat počítadla, která se automaticky nulují každou hodinu, den, měsíc atd. Vidím tak jednoduše, kolik vody spotřebuji za den nebo az celý měsíc.

Do obrázků jsem přidal i screeny z HA, které to popíší jistě lépe.
Je tam i komentář, jak si nastavit počáteční stav měřidla, aby pak v HA bylo vidět přesně to, co je na měřidlu.

Nastavení v configuration.yml:


Možnost ruční inkrementace pulzů, aby seděly s měřidlem:


Nastavení automatizace pro automatické přičítání Counteru:


Vizualizace v HA:


Denní spotřeba vody:


Přesnost a spolehlivost řešení


Jednu nevýhodu toto řešení však má. Pulzy jsou počítány přímo v HA a je tudíž nutné, aby bylo vždy dostupné. Pokud teče voda a zrovna se HA restartuje (například po updatu), tak pulzy započítané nejsou. Není to tedy úplně 100% mětoda, ale pro vývoj spotřeby v čase je naprosto dostačující. Tohle měřidlo jsem si sestavil někdy v lednu a od té doby jej používám. Za únor mi chybělo 59 pulzů z 7574, což dává nepřesnost měření do 1 %. 59 pulzů v mém případě zanamená 59 litrů.

Spotřeba baterie


Po dvou měsích měření mi baterie ukazuje stále 100 %.

Co s tím dál


Dále mám v plánu si připravit alarm, který by mě upozornil v případě, že voda začne trvale protékat (vadná baterie, prasknutí hadice u pračky aj.), abych o tom věděl dříve, než bude pozdě.

Druhý pomocník, kterého se chystám realizovat je automatická detekce, že se chystám jít spát. Před spaním provádím několik činností, které zahrnují větrání, ztlumení světel, nahřátí žebříku pro uschnutí ručníků, zapnutí usínací hudby atd. Nyní to řeším ručně. Když mám však nyní stav, že voda teče trvale po určitou dobu, je snandé detekovat, že se sprchuji a tudíž se chytám jít spát.

Snad bude někomu můj návod přínosný a pochlubí se případnou realizací.

Pavel Vejnar sepsal návod, jak upravit magnetické čidlo používané pro detekci otevření okna či dveří jako čidlo pro měření energií. Návod sdílel na facebookové komunitě Home Assistant - Hassio chytrý dům CZ/SK.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,467,256 návštěv