Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Miniaturní zvyšující/step-up měnič se čtyřmi součástkami a výstupem 5V/600mA ideální pro napájení čidel (kvalita vzduchu) nebo adresovatelných RGB LED pásků z baterky a fungující i jako spínač.Tisk



Chci měřit kvalitu vzduchu, ale chci napájet celé zařízení jenom z LiPolky. To byla první myšlenka, která mě dovedla k návrhu miniaturní destičky sloužící jako zvyšující nebo také step-up měnič. Ten navíc může být použitý i jako spínač, který sám neodebírá téměř nic.
V článku se dozvíte i informace z praktického měření.

Na desce o velikosti 15.3 x 10.2 mm je spínací obvod DIO6605 pracující na frekvenci 1.2 MHz, cívka, dva kondenzátory (vstup a výstup) a dva hřebínky. To je všechno. S takto malou deskou jsem schopen napájet zařízení se vstupním napětím 5V a až 600mA.

A že funguje jako nicnežeroucí spínač? Ano, vyvedl jsem i EN pin na hřebínek. Pokud je EN připojen k VIN (nebo je napětí vyšší než 1.6V - například z ESP8266/ESP32/RaspberryPi), je měnič zapnut. Pokud je napětí nižší než 0.4V, je ve vypnutém stavu a takto odebírá méně než 1uA ! Zároveň je samozřejmě vypnuté i zařízení, které je z měniče napájeno.



Vlastní spotřeba je v zapnutém režimu je typicky 30uA, já změřil od 40 - 55uA (souhlasí s datasheetem).

Zvyšující měnič pracující v rozsahu vstupního napětí od 2.7 - 4.5V jsem podrobil i tvěma testům.
Naběh měniče s připojenou zátěží (e-load v CC režimu) 200mA při vstupním napětí 4V.



Jak můžete vidět na obrázku výše, měnič s tím neměl problém.

Dalším testem bylo připojení zátěže (opět e-load v CC režimu) 500mA, tedy skok z 0mA na 500mA. Kromě poklesu výstupního napětí o cca 100mV se na výstupu nestalo nic neočekávaného. Vstupní napětí bylo 4V.



A jak je na tom měnič s účinností? Ta se pohybuje od 94% (Vin 4V, Iout 100mA) do 88 % (Vin 4V, Iout 500mA), Tyto hodnoty se samozřejmě mohou lišit v závislosti na vstupním napětí. Při měření jsem samozřejmě eliminoval vliv přívodních vodičů na kterých je také úbytek napětí.



Desku jsem navrhl jako "multifootprintovou", v mém případě to znamená, že jsem ještě neměl vybrané ousčástky, ale deska už šla do výroby.
A tak na pozici cívky najdete dva footprinty v sobě stejně tak i na pozici kondenzátorů. A ještě jsem desku změnšil z původního rozměru 18x10 na 15x10mm.



Osazený modul můžete zakoupit na https://www.laskakit.cz/laskakit-bat-boost-menic-5v-0-6a-dio6605b/

Modul osobně budu používat pro napájení SEN5x a adresovatelných RGB LED pásků.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,467,141 návštěv