Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Meshmobil aneb jak jsem rozchodil Heltec HT-CT62 s Meshtastic.Tisk



Objednal jsem si Heltec HT-CT62, přišel miniaturní modul s ESP32-C3 a SX1262, který by měl fungovat s projektem Meshtastic. No jo, ale ono je to tak malý? Co s tím? A jak to naprogramovat, když nemám žádnou "základní" desku?
Vytvořil jsem tak meshmobil, který by mi záviděl i Batman s batmobilem.

Modul Heltec HT-CT62 je opravdu malý, jeho rozměry jsou necelých 18x18mm a rozteč padů je 1.27mm. To trochu komplikuje využití bez dedikované základní desky s touto roztečí, kde by byl programátor, napájecí obvod atd.
Jak tedy tento modul využít? Díky miniaturním rozměrům a zároveň all-in-one řešení se to nabízí jako zajímavé využití v přenosném nódu-bodu projektu Meshatastic. A přesně tak jsem to, s humorem mně vlastním, vytvořil i já - ve skutečnosti to vymyslel kolega, ale na to se nikdo ptát už nebude.



Ano, dostupná už je třeba Heltec LoRa 32 v3.1 od laskakit nebo pájeníčko, ale to ne všem může vyhovovat a pokud někdo hledá opravdu malý rozměr celkového řešení, HT-CT62 by mohla být použitelná varianta.
Heltec HT-CT62 o rozměrech 18x18mm obsahuje ESP32C3 pro komunikaci s telefonem skrze Wi-Fi nebo Bluetooth a také pro řízení LoRa čipu SX1262.
Modul má už osazené dva konektory na antény - 2.4 GHz a 868 MHz, takže ve finále stačí připojit napájení (VDD-3.3V a GND), akorát že vůbec, prvně musíme nahrát firmware a tady začíná ta pravá legrace.

Heltec zveřejnil doporučené zapojení napájení, prográmatoru, co by základní deska měla obsahovat - https://resource.heltec.cn/download/HT-CT62/HT-CT62_Reference_Design.pdf

Já jsem se tím inspiroval a vytvořil něco jednorázového.

Aby ESP32-C3 naběhlo do bootloaderu, je potřeba na GPIO9 a EN připojit (nebo připájet) pull-up rezistory (třeba 4k7) opřený o VCC. Zároveň připojit i UART - já používám jako programátor USB-UART převodník od laskakit s možností přepnutí napájení.

Zároveň na GPIO9 a EN je potřeba připojit tlačítka, která budou připojena mezi GPIO9/EN a GND.
Před připojením napájení zapojte obě antény, aby se náhodou čipy při vysílání bez připojené antény nezničily.

Po připojení napájení VCC - 3.3V a GND - GND a připojení UART je potřeba zmáčknout tlačítka v tomto pořadí.
RXD - TX (USB-UART převodníku)
TXD - RX (USB-UART převodníku)
GND - GND

Stisknout a podržet tlačítko pro GPIO9 a zmáčknout a pustit tlačítko pro EN, pustit tlačítko pro GPIO9.

ESP32-C3 v modulu HT-CT62 je už v režimu čekajícím nový firmware.
Ve webovém programátoru https://flasher.meshtastic.org/ jen vyberete příslušnou desku - Heltec HT62 - firmware a nahrajete.
Po resetu byste měli vidět komunikaci ESP32-C3 s počítačem - firmware Meshtastic posílá debug zprávy do konzole.

Pak si stačí nainstalovat (například, cest je více) aplikaci do telefonu a připojit přes bluetooth.
Nastavte správný kanál EU_868MHz a pro Prahu zpravidla Medium Range Fast, pro zbytek ČR nejčastěji Long Range Fast.

Tím bychom měli rozchozený modul - a teď něco nepraktického vyrobit, aby člověk zaujal bastlíře - MESHMOBIL. I Batman s Robinem závidí.

MESHMOBIL
Jednoduché zapojení UBS LiPol nabíjecího modulu připojeného na baterku a step-down měnič s výstupním napětím 3.3V.
Těchto 3.3V můžeme pak zapojit do modulu Heltec HT-CT62 -> 3.3V - VDD.

3D tištěnou krabičku jsem přilepil oboustranou lepící páskou k nepoužívanému mobilními telefonu. Nepotřebujete SIM kartu do telefonu, protože stačí mít zapnutý Bluetooth, telefon je spojený do Meshtastic a skrze něj posíláte a přijímáte zprávy od dalších uživatelů.

Zajímavé odkazy:
Až bude zombie apokalypsa, ještě budete rádi, že tu máme Meshtastic
Začalo to nevinně. Teď se Meshtastic velmi rychle rozrůstá do celého Česka. Připoj se i ty.
https://meshtastic.org/
Meshtastic FB skupina

A pár fotek na konec:







Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,465,898 návštěv