Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Hlídač napětí baterie (auto, kamion)/Battery voltage (car, truck)Tisk

Tak jsem koukal do starších projektů a našel tenhle relativně starý, ale uskutečněný projekt.
Jedná se o hlídač podpětí určený pro kamiony (24V), ale určitě by našel uplatnění i u automobilu (12V) nebo hlídání jakéhokoli jiného napětí (baterie ve svítilně, baterie u modelářů).
Napětí, při kterém je indikováno nízké napětí je nastavováno víceotáčkovým trimrem. Tato hodnota je porovnána s napětím 3.3V, které je přivedeno na neinvertující vstup operačního zesilovače.
Zapojení obsahuje i ochranou diodu proti případnému přepólování napájení.
Nízké napětí baterie je indikováno LED (je možné použít i samoblikající LED) a piezo buzzerem. Odpor R4 slouží ke snížení hlasitosti.
Místo kondenzátoru C2 - 100n doporučuji vyměnit za kondenzátor s vyšší kapacitou (~10 uF elektrolytický).
Operační zesilovač je typu JFET, tedy jeho vstupní odpor je velice velký (typicky 10^12 ohm) největší odběr (v neaktivním stavu) je tedy skrze Zenerovu diodu. Odpor R1 (1k) byl navržen jako pokusný a v praxi by bylo jistě lepší ho zvýšit (~10 kohm). Trimr byl vybrán kolem 50 kohm.

Schéma zapojení:

Osazovací plán:

DPS (600DPI) pro nažehlovací metodu:


Toto zapojení není mnou vymyšlené, bohužel si nepamatuju odkud jsem ho čerpal, pokud tedy bude někdo vědět a dá odkaz, rád sem přidám zdroj.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,092,456 návštěv