Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Barometr WiFi ePaper 2.9Tisk



Připadá vám úvodní fotografie povědomá? Nejspíš jste jí viděli na některé z bastlířských skupin na facebooku nebo google plus nebo sledujete přímo tvůrce tohoto projektu Josefa Zvolánka (facebook, google plus, twitter).

Pepa je tak laskavý, že mi poslal všechny dostupné a nutné podklady pro výrobu jeho meteostanice a podle ohlasů ze sociálních sítích, velmi žádané. Za podklady mu děkuji a až se příště potkáme, zvu na pivo! :-)

První verze vypadá takto. Ta posílá naměřená data na zvolanek.tmep.cz. TMEP.cz je služba, která vám umožňuje přehledně zobrazovat vámi naměřená data.



Od té doby vytvořil novější verzi meteostanice.



Základem meteostanice je vývojový kit od Adafruit ESP8266 Huzzah.
Meteostanice obsahuje i desku pro nabíjení z Li-Ion/Li-Poly baterie .
Všechna data jsou přehledně zobrazena na tříbarevném ePaper displeji o velikosti 2.9".
O měření vnitřní teploty a vlhkosti se stará čidlo DHT22.
Aktuální údaje venkovní teploty a vlhkosti se stahují z webu.



Celkový odběr během spánku je pouhých 0.09 mA. Josef použil typ baterie 18650 značky Panasonic o kapacitě 3350 mAh. Na tuto baterii běží meteostanice již měsíc a předpokládaná výdrž se odhaduje až na dva měsíce.

Údaje na displeji se aktualizují každých 30 minut z webu zvolanek.tmep.cz, které tam posílá první verze meteostanice (ta s velkým displejem).
Díky napájení z baterie a velmi nízké spotřebě můžete mít tuto meteostanici kdekoliv v bytě, resp. tam, kde máte WiFi signál. Zároveň měří teplotu/vlhkost v daném místě a teplotu/vlhkost z venku stahuje ze služby tmep.cz.
Do budoucna je plánována i krabička navržená pro tisk na 3D tiskárně.

[zdroj informace] Nezapomeňte na začátku kódu nastavit své správné proměnné (SSID vlastní wifi, heslo k wifi síti a správnou adresu k JSONu na tmep.cz).

Zdrojový kód pro Adafruit ESP8266 Hazzuh najdete zde.
Gerber data pro výrobu DPS jsou ke stažení zde.

Níže je fotografie vyrobeného plošného spoje.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
9,979,040 návštěv