Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Raspberry Pi 3B Plus - Termokamera, CPU benchmark, spotřeba, porovnání s RPi 3BTisk

V tomto článku uvidíte Raspberry Pi 3B i 3B Plus z trochu jiného pohledu. Najdete tu fotografie z termokamery během benchmark CPU testu, odběr proudu desky v několika stavech - Boot (od zapnutí až po přihlášení), Idle (po přihlášení), Benchmark (během CPU benchmark) a CPU benchmark (sysbench).

Další články o Raspberry Pi 3B Plus
Raspberry Pi 3B Plus - Termokamera, CPU benchmark, spotřeba, porovnání s RPi 3B
Raspberry Pi 3B Plus - Test rychlosti (ethernet, WiFi 2.4 GHz a 5 GHz) přes iperf


Někteří uživatelé píší, že rozdíl mezi RaspberryPi 3B a 3B Plus není tak velký, aby to člověka motivovalo koupit novější verzi.
Při pohledu na specifikaci verze 3B+ si jistě všimnete WiFi modulu podporující 2.4GHz a 5GHz (802.11ac) a Bluetooth 4.2, pak podporu gigabit ethernetu (max 300 mbps přes USB 2.0 převodník), podpora PoE (s příslušným HAT) a nakonec zvýšení frekvence čtyřjádrového procesoru (až 1.4 GHz).
Ale jaké jsou další reálné změny, které nejsou na první pohled vidět?
Našli jste chybu? Kontaktujte mě na info(zavinac)chiptron(tecka)cz

Odběr proudu
Níže vidíte tabulku s odběrem proudu v několika stavech a zároveň porovnání s verzi 3B a Zero W. Všechny RPi byly testovány ve stejných podmínkách (teplota, microSD karta, OS, aj.)





CPU benchmark (sysbench)
Níže je další tabulka, která porovnává RaspberryPi 3B Plus, 3B a Zero W.
Čím nižší hodnota, tím lépe.





Snímky z termokamery
A nakonec tohoto článku tu máme snímky z termokamery. CPU jsou bez chladiče.
Měření probíhalo následovně - zapnutí jednodeskového počítače -> přihlášení -> spuštění CPU benchmarku -> pořízení snímku
Jak můžete vidět na obrázku, odvod tepla od CPU u nového Raspberry Pi 3B Plus je mnohem lepší.
Děkuji pimoroni za pomoc s měřením.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
9,978,547 návštěv