Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Uživatelská recenze Pinebook ProTisk

V tomto článku najdete uživatelskou recenzi Petra Hodiny, který si pořídil notebook Pinebook Pro s procesorem Rockchip RK3399 a 4 GB RAM. Co na něm Petr oceňuje, co by vylepšil a co ho štve?



Během nařízeného domácího pobytu jsem neodolal a objednal si od společnosti Pine Microsystems Pinebook Pro - 14 palcový notebook za $200 běžící na ARM architektuře, nikoliv Intel x86/x64, s předinstalovanou Linuxovou distribucí založenou na Debianu.

Notebook dorazil za asi týden po objednání, jen ještě bylo nutné u DHL dořešit proclení, jelikož se jednalo o zboží ze zahraničí. V samotné krabici byl jen napájecí kabel, notebook a děkovný A4 papír o koupi, na kterém ještě bylo napsáno heslo pro přihlášení do systému.

Po odtranění ochraného obalu kolem notebooku na mě čekalo milé překvapení v podobě tmavě kovového šasi notebooku vyrobeného ze slitiny hořčíku namísto, jak je v této cenové kategorii poměrně běžné, plastu. Na víku nenajdeme žádný rušivý element v podobě loga výrobce a ani po otveření neuvidíme nálepky s Windows, HDMI či Intel Inside. Jen zespod jsou po stranách mřížky pro reproduktory a v rozích jsou umístěny gumové nohy, aby notebook nezklouzával ze stolu. Po levé straně je vybaven USB-C a USB3 portem spolu s jackem pro napájení a k tomu indikační LEDkou. Na pravé straně nalezneme slot na MicroSD kartu, USB2 port a audio jacka.



14 palcový displej nabízí 1080p rozlišení a jeho matné zpracování je příjemné obzvlášť v slunných dnech, kdy se nechová jako zrcadlo. Nad displejem je Web kamera připojená přes USB, kterou lze uspokojivě použít při videohovoru. Pod displejem najdeme 3 LED - napájení, Capslock a Numlock - a dvě dírky pro mikrofony.

Variantu klávesnice si lze vybrat - buďto ANSI či ISO, což byla má volba. Super (Windows) klávesa je zde nahrazena, klávesou s logem Pine64. Power tlačítko je umístěné přímo v pravém horním rohu, avšak je jej nutné chvíli podržet, aby se počítač vypnul. Obtížnější bylo sžít se s touchpadem, jelikož jsem zvyklý spíše na myš, nicméně i tak je touchpad použitelný a lze si softwarově nadefinovat i gesta.

Notebook lze bootovat z interní flash paměti či z externí microSD karty a tím pádem nainstalovat či si jen vyzkoušet i jiný operační systém. Použitým procesorem je RK3399 SoC s GPU Mali T860. Jedná se o 64bitový procesor založený na architektuře ARM. Místo BIOS/UEFI je zde použit U-boot jako zavaděč systému, který je uložen na oddílu v interní 128Gb eMMC paměti. Ta je rozšíritelná přes PCIex4 o m.2 NVMe SSD slot, což ale vyžaduje speciální adaptér, který lze zakoupit a odmontování zadního krytu notebooku pro instalaci. Sytém disponuje 4Gb paměti typu LPDDR4 RAM. K dispozici je samozřejmě 802.11 AC WiFi a Bluetooth 5.0. Ačkoliv zde nenalezneme HDMI, VGA či DisplayPort, je možné využít USB-C adaptér na některý ze zmíněných standardů a tím připojit externí monitor. Kromě toho je též možné použít USB-C kabel k nabíjení a odstranit nutnost nosit sebou proprietární napájecí kabel s jackem.



Po stránce softwaru je notebook dodáván s upravenou verzí Debian Stretch Linuxu s Mate desktopem a několika předinstalovanými aplikacemi jako Firefox, Libre office a další. Samozřejmě lze distribuci vyměnit a použít například Archlinux či Ubuntu. Alternativně je uváděna podpora Android 7.1, nicméně ten jsem netestovat.

Nejedná se sice o gaming laptop, ale lze na něm v klidu přehrávat filmy, sledovat videa z Youtube, upravovat fotky v Gimpu či nativně kompilovat ARM kód. Nicméně tyto věci nejdou dělat zároveň, jelikož se jedná z hlediska výkonu o platformu podobnou Raspberry Pi 3.

Notebook disponuje 10000 mAh baterií, která mi při běžném použití vystačila na cca 6h.

Na závěr bych mohl podotknout, že se jedná o dobrou alternativu k Chromebooku, kde systém vnímáte jako tenkého klienta a výpočetně náročnou práci děláte přes SSH na serveru. Díky spojení ARM + U-boot systém bootuje neuvěřitelně rychle a nahrazuje BIOS/UEFI otevřenými technologiemi.

chiptron.cz doplňuje specifikace Pinebook Pro
- Rockchip RK3399 SOC with Mali T860 MP4 GPU
- 4GB LPDDR4 RAM
- 1080p IPS Panel
- Magnesium Alloy Shell body
- Bootable Micro SD Slot
- 64GB of eMMC (Upgradable)
- PCIe x4 to m.2 NVMe SSD Slot (requires optional adapter)
- SPI Flash 128Mbit
- HD Digital Video Out via USB-C
- USB 2.0 Host
- USB 3.0 Host
- USB-C (Data, Power and Video out)
- Lithium Polymer Battery (10000mAH)
- Stereo Speakers
- WiFi 802.11 AC + Bluetooth 5.0
- Headphone Jack
- Microphone
- Front-Facing Camera (1080p)
- ISO & ANSI Keyboard Variants
- Privacy Switches for Camera, Microphones and BT/WiFi
- Large Trackpad
- UART Access via Audio Jack
- Barrel Power (5V 3A) Port

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,090,466 návštěv