Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

TMEP.cz - uživatelsky přívětivá online služba pro ukládání a vizualizaci dat z nejen meteostanic. A umí toho mnohem víc.Tisk

TMEP.cz tedy online službu k ukládání a vizualizaci dlouhodobých statistik z mých meteostanic používám už řadu let. Za poslední půlrok ale služba dospěla ke značným vylepšením a celkově větší uživatelské přívětivosti. Jsem proto rád, že zde můžu zveřejnit článek o tmep.cz - ryze české službě k ukládání a vizualizaci dat (a nejen to).



Služba TMEP má nový web a spoustu pokročilých funkcí


Po několika letech se oblíbená česká služba na ukládání a zobrazování naměřených hodnot dočkala řady změn. Ve zkratce: nová vizualizace dat, aplikace na telefon, dlouhodobá a detailní historie s možností exportu a mnoho dalších pokročilých funkcí, které ocení každá meteostanice.

Co je TMEP?


Vaše vlastní podrobná meteorologická stanice on-line.
Jedná se o ryze českou službu, která se stará o ukládání a detailní vizualizaci hodnot včetně dlouhé historie. Chtěli byste měřit nebo už měříte a chcete vychytané statistiky bez nutnosti vlastního hostingu, které můžete mít i ve widgetu na ploše mobilního telefonu díky appkám? Pak je TMEP právě pro vás!



Služba začínala na měření teploty a postupně se přidala vlhkost (spolu s rosným bodem) a v nedávné době i možnost tlaku nebo CO2, to vše jakožto součást jedné přehledové stránky se statistikami. Ve službě si zřídíte účet a následně si můžete přidávat čidla. Co čidlo, to jedna subdoména neco.tmep.cz, kterou si v administraci zvolíte a následně na ni můžete odesílat hodnoty přes jednoduchý HTTP GET.

Jak statistiky vypadají se můžete podívat v náhledu aplikace. Sami už měříme více jak 15 let - koneckonců právě díky tomu jsme tuto aplikaci vytvořili a neustále vylepšujeme.

Čím měřit


Chcete sestavené měřidlo, nebo si ubastlíte něco vlastního? Žádný problém - služba podporuje několik českých výrobců s hotovými produkty, ale můžete si sestavit i vlastní zařízení. Obě možnosti vychází v řádu několika set korun - začít je opravdu snadné a kreditku vám to neprovětrá (pokud tedy nezvolíte některé z dražších řešení).



Z hotových řešení bych určitě zmínil produkty pana Zdeňka Macury na Brrr.cz a Ostravskou firmu Home Technologies. Obzvlášť prvně jmenovaný má široké portfolio produktů za velmi zajímavé ceny.



Ze sféry bastlení nelze nezmínit výborné kity s luxusními návody od e-shopu LáskaKit:
- Senzor prachových částic IKEA VINDRIKTNING vylepšený o čidlo CO2, teploty, vlhkosti, Bluetooth, Wi-Fi komunikaci a s vizualizací dat na TMEP.CZ
- Jednoduchá vizualizace dat na TMEP.cz s ESP32-LPkit a čidlem CO2, teploty, vlhkosti SCD41 [Kompletní návod]

Další možnosti a návody naleznete na stránkách v sekci podporovaná zařízení nebo rovnou v dokumentaci služby.

Nálož nových funkcí


Novinek ve službě je mnoho a několik konkrétních bych zde rád vypíchnul. Jak bylo zmíněno výše, tak velice zajímavá je možnost měřit k teplotě a vlhkosti i tlak (nebo CO2) jako třetí hodnotu. Právě tlak bývá často spolu s teplotou a vlhkostí měřený.



Když už se budete na statistiky dívat, tak máte možnost si u jednotlivých čidel nastavit vzhled statistik - klasický světlý, nebo nově i tmavý motiv:



Na záložku Aktuálně si můžete zapnout graf porovnání hlavní měřené hodnoty (typicky teploty) s předchozím dnem:



Je potom zajímavé sledovat, jaký je vývoj oproti včerejšímu dni. Na obrázku si můžete všimnout šedé plochy na začátku a konci grafu - jedná se o další novinku a tou je znázornění noci. To si můžete zapnout po vyplnění souřadnic, kde se čidlo nachází - východ a západ slunce jsou podle polohy dynamicky dopočítávané. Stejně tak poté uvidíte časový údaj východu a západu slunc pod nápisem “DNES” na záložce “Aktuálně”.

Jedna z posledně přidaných novinek je hodně bastlířsky specifická a vznikla na základě připomínek právě webu Chiptron.cz - je to možnost si tři měřené hodnoty včetně jednotek pojmenovat vlastním názvem, abyste mohli vytvořit mišmaš měřených hodnot dle potřeby:



Měřit tak nemusíte jenom teplotu, tlak a CO2, ale například i koncentraci pevných částic, radioaktivitu nebo výšku hladiny ve studni.
Všechno na jedné stránce.

Nových funkcí je daleko více - možnost záložky “O čidle” na stránce se statistikami pro vlastní popis (včetně fotogalerie) ohledně umístění čidla. Nové možnosti upozornění na naměřenou hodnotu včetně porovnání skoku hodnoty po nějaké době. Roční přehledový graf hodnot. Další statistiky typu dnů v roce podle dosažených teplot. Integrace výstrah ČHMÚ a mnoho dalšího - kompletní přehled toho, co se za poslední rok urodilo, naleznete na webu služby v novinkách zde.

Další novinkou je přidání grafu pro napětí na baterii a síly signálu. Pokud v GEt requestu posíláte hodnoty "v" a "rssi", hodnoty se automaticky uloží do grafu.
Napětí můžete ve voltech s možností přepočtu (přepočet na straně TMEP.cz) nebo v procentech.

Vyšší bezpečnost proti cizímu zápisu dat na vaši doménu pak zajišťuje unikátní GUID, které si zvolíte a také automaticky vygenerovaný link na který se data posílají. Vámi vybraná doména pak slouží pro zobrazení dat.

Nové logo i web


Po mnoha letech došlo k nasazení nového webu. Původní jednostránková prezentace už delší dobu nedostačovala a bylo potřeba obsáhnout větší množství informací. Došlo i na aktualizaci loga - původní teploměr dobře nevystihoval co vše ve službě můžete ukládat a řešit. Drobným redesignem prošla i wiki s dokumentací, aby s webem ladila.



Už ne zdarma, ale za roční poplatek


S novinkami přichází i jedna ne zcela příjemná - od příštího roku je služba zpoplatněná. Veškeré informace naleznete v ceníku, ve stručnosti: po registraci máte tři měsíce zdarma ode dne, kdy začnete měřit. Poté je cena služby 100 Kč za první čidlo a 50 Kč za každé další a to za celý rok.
Jedno čidlo je jedna subdoména, na kterou posíláte hodnoty a může obsahovat až 3 měřené hodnoty najednou. Poplatek je spíše symbolický a podpoříte tak další vývoj.

Lidé měřte!


Jestli službu ještě nevyužíváte, zkuste se podívat na možnosti a čidla, která můžete pořídit. Budu rád, když vás služba zaujme a stanete se jejími uživateli.
Pokud by vám něco chybělo, ozvěte se a můžeme to zařadit do vývoje.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,466,758 návštěv