Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Pozor na přehřívání Heltec Lora32 v3! Může za to jeden rezistor. Návod, jak to upravit najdeš v tomto článku.Tisk



Posledních několik týdnů "jedeme" hojně decentralizovanou a samoorganizující se síť Meshtastic. Nakupují se vývojové kity, vyrábí se nové nody. Mezi populárními deskami, které lze pro Meshtastic použít, je Heltec Lora 32 V3 s OLED displejem. Bohužel, tento modul má jednu chybu, která způsobuje přehřátí obvodu pro nabíjení baterie.

Na tuto skutečnost upozornil FelixTRG - OK9UWU / OK2AWO (twitter)

Jak můžete vidět na úvodním obrázku, teplota čipu je až 80°C po několika málo minutách. A to není v krabičce, v takovém připadě by teplota ještě vzrostla.
Čip samotný má sice ochranu proti přehřátí, nad 100 °C se začne omezovat nabíjecí proud, ale ani tak není dobré udržovat takovou součástku v tak vysoké teplotě.

Dle schématu Heltec Lora 32 V3 by měl být nabíjecí proud 500 mA - RPROG (na schématu označený jako R9) je 2k, což by mělo odpovídat nabíjecímu proudu asi 350 mA. Osazený je ale 1k rezistor a pak je nabíjecí proud cca 500 mA. tato hodnota sama o sobě je v pořádku, TP4054 dokáže nabíjet až 800 mA, ale vzhledem k návrhu se TP4054 už značně přehřívat při nabíjecím proudu 500 mA a více.

Heltec Lora 32 prodává i e-shop laskakit, ten prodává verzi 3.1, která má správný rezistor R9 - tedy 2k.





Změnou tohoto jednoho rezistoru za 2k snížíte nabíjecí proud a tím i teplotu samotného čipu.

Já osadil 3k RPROG a nabíjecí proud mám cca 280 mA. RPROG rezistor je bohužel 0402 a tak to chce při výměně trochu zručnosti.

Už se nepřehřívá :-)


Kde najdete RPROG rezistor v pouzdru 0402. Ve schématu 2k (nabíjecí proud cca 350mA), osazený je ale 1k (proud 500 mA).



Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,466,704 návštěv