Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Jak jsem za jeden dolar koupil buck-boost a pořád nevím, jestli jsem udělal dobře.Tisk



Různé měniče, stabilizátory si navrhuji zpravidla sám - vím co tam osazuju a jak jsem navrhl plošný spoj. Vždy s ohledem na co nejvyšší účinnost, malé rozměry a praktičnost. Při výběru čipu jsem narazil na TPS63020 - google mi vyhodil tuhle desku z alíka, která se prodává za 1 USD. Jak dopadlo měření účinnosti? A nemá nějakou nevýhodu?

Poznámka: nejčastěji navrhuji různé měniče, zvyšující, snižující... fakt. Začal jsem LDO regulátorem, který pasuje na AA/AAA držáky baterií (PCB pořád mám, pokud by byl zájem). Pak jsme pokračoval s spínaným snižujícím měničem opět pasující na AA/AAA držáky baterií.
A aby to nebylo málo, udělal jsem i zvyšující měnič opět pasující na držáky baterií AA/AAA ale navíc i CR2032. A posledním významným počinem byl další step-up měnič na ještě menší desce, kde díky 4 součástkám může bastlíř připojit nejrůznější 5V zařízení s odběrem až 600mA (ke koupi na laskakit). Napájený může být z LiPol baterie.
Posledním měničem je step-down pro vyšší výstupní proudy s AP63300


Co je buck-boost?
Buck-boost je obvod, který dokáže snižovat nebo naopak zvyšovat vstupní napětí na nastavené výstupní napětí.

Proč jsem potřeboval buck-boost?
Líbilo by se mi si vytvořit Meshtastic statický bod, který by byl nabíjený ze soláru. Kvůli venkovním teplotám jsem přemýšlel nad použitím LiFePo4 baterek. Ty ale mají úplně jiné napětí než LiPol.
Napětí LiFePo4 se pohybuje cca od 2.5V do 3.45V (nominální je cca 3.2V). Pokud má být na výstupu 3.3V, potřebujete obvod který snižuje, tak i zvyšuje vstupní napětí.

Proč se mi líbil zrovna tenhle modul?
- Použitý obvod (TPS63020) je podobný tomu, který jsem si vybral sám
- Praktická velikost
- Více místa na zapájení vstupních a výstupních kabelů. Často potřebuji napětí rozdělit a rád to dělám rovnou na desce.
- Možnost ovládat EN pin - vypínání a zapínání obvodu z jiného čipu
- Možnost jiného výstupního napětí, výběr zapájením propojky
- Stál JEDEN USD. Opravdu, jenom jeden jediný dolar za desku se součástkami.

Ta cena je opravdu neuvěřitelná, jeden dolar za celý modul a zároveň má všechno, co chci a co bych si normálně navrhl.

A co měření? Jdeme na to.

Modul jsem testoval při čtyřech nastaveních vstupního napětí.
2,5V, 3V, 3,5V a 4V - přesně tak, abych viděl, jak se obvod chová, když vstupní napětí je podobné tomu výstupnímu - 3.3V



Účinnost modulu je za mě skvělá. Samozřejmě účinnost roste s tím, čím vyšší je vstupní napětí. Nejvyšší účinnosti jsem dosáhl při vstupním napětí 4V a výstupu 3.3V. Dále jsem modul proměřoval, kromě různých vstupních napětích, i na třech proudech - 100 mA, 500 mA a 1000 mA.
Více než 1000 mA jsem nezkoušel, protože se pro vstupní napětí 2.5V a 3V deska velmi přehřívala a tak bych neměl porovnání pro všechny testovací podmínky.



Kromě účinnosti, která je velmi dobrá, jsem se podíval, jak vypadá výstup obvodu - A TADY MĚ ČEKAL ŠOK.
Napětí na výstupu bylo 3.3V, což měřil volmetr, ale při pohledu osciloskopem jsem uviděl, že šum na výstupu se pohybuje okolo 300mV (špička-špička) a sníží se až při překročení napětí cca 3.7V, na 150 mV.

Teplotu desky jsem neměřil, pro nižší vstupní napětí bych dodržel výstupní proud cca 1A, v případě že vstupní napětí je vyšší než výstupní, pak by rozumný výstupní proud mohl být 2A.

A tohle je ten důvod, že netuším, zda to někde použiju. Pokud bych tím chtěl napájet LED světýlko, není to problém.
Pokud tím ale chci napájet Meshtastic bod, který kromě Bluetooth (2.4 GHz) rozhraní má i LoRa (na 868 MHz), můžu způsobit pěknou paseku při komunikaci - ať už přijmu nebo vysílání.

K dostání jsou tady, pokud koupíte dva, cena bude méně než jeden dolar.
https://www.aliexpress.com/item/1005006240194213.html

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,623,104 návštěv