Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Jak odstranit měděnou vrstvu z DPS (z oboustranné DPS udělat jednostrannou) / How to remove copper layer from PCBTisk

Narazil jsem na několik vláken v různých fórech, kde se dotyčný ptal, jak odstranit měděnou vrstvu z desky plošného spoje (například z oboustranné udělat jednostrannou DPS). Ostatní diskutující mu radili například prohřát trafopájkou, což je velmi zdlouhavé a ne vždy se člověk dopracuje k úspěchu. Samozřejmě lze strana odleptat, ale proč si ničit leptadlo (chlorid železitý, kyselina chlorovodíková a peroxidu vodíku) a samozřejmě hrozí podleptání druhé strany atp.
Zde si můžete přečíst opravdu jednoduchý návod, jak odstranit vrstvu mědi z DPS. Snad se tedy někdy někomu bude hodit.
Budeme potřebovat ostrý řezací nůž, dlouhé kleštičky a samozřejmě tu desku.

Můžeme "stáhnout" celou měď, ale v případě DPS ve velikosti A4 to opravdu není žádná sranda a je zapotřebí minimálně dvou lidí. Proto je jednodušší si desku rozřezat na "pásky". Nožem se musíte dostatečně narušit měděnou vrstvu, ale zároveň se snažte, abyste moc nepoškrábali podklad DPS.

Po rozdělení desky přichází na řadu oddělení kousku mědi. Nejjednodušší je to samozřejmě na rohu desky. Po oddělení stačí kleštěmi oddělenou měď "namotat" na kleště a pak pouze rolovat.

Na poslední fotce vidíte, jak k jakému poškození dojde, pokud si nedáváte příliš pozor ;-)


<#EN>
This tutorial is in Czech language.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,092,890 návštěv