Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Leptáme DPS pomocí Peroxidu vodíku, kyseliny citrónové a soliTisk

Byl víkend, venku zima, GME mělo zavřeno. Měl jsem konečně volný víkend. Chtěl jsem vyleptat slíbené DPS pro moji mini meteostanici, ale něco se zvrtlo... Ten víkend si budu navždy pamatovat.

Můj chlorid železitý už došel na svou hranici maximálního nasycení a tak přestal leptat. Protože byl víkend, elektroobchody měly zavřeno a já je tedy neměl jak vyleptat. Hledal jsem na internetu, jak jinak vyleptat plošné spoje.

Kromě velmi povedeného videa zde, jsem našel i článek na mcu.cz. Ten článek jsem viděl před několika lety a teď, v této nouzové situaci, jsem si na něj vzpomněl.
Na videu je vidět mnoho možností, jak leptat plošné spoje. Některé kapaliny jsou však nestabilní nebo vylučují nebezpečné plyny - typicky chlór (kyselina chlorovodíková a peroxid vodíku).

Jak jsem už napsal, vzpomněl jsem si na leptací kapalinu složenou z peroxidu vodíku, kyseliny citrónové (popřípadě klasického octu) a obyčejné kuchyňské soli.

Takže, vzorec vidíte níže:
Cu+ H3Cit +H2O2→ H[CuCit] +2H2O

Cit = [(CH2)2C(OH)(COO)3]

Příprava (Nejlepší poměr):
Na 100 ml peroxidu vodíku
30g kyseliny citrónové
5g kuchyňské soli

70ml 30% peroxidu vodíku
30ml vody (může a nemusí být destilovaná)
20g kyseliny citrónové
cca 3g soli

Já z nutnosti koupil pouze 3% peroxid vodíku z lékárny - asi 50 Kč. Samozřejmě můžete koupit i v drogerii 30% a téměř kilové balení za podobnou cenu. Leptání bude rychlejší a levnější. Vždy dodržujte bezpečnost práce!.
Při pokojové teplotě - kolem 25 °C trvá leptání 20 - 30 minut. Při zahřátí kapaliny (max 45 °C) je vyleptáno do 5 minut.
V některých spojích můžete vidět malé vyleptané body, to je způsobeno nedokonalým krytím mého neoriginálního toneru. S originálním tonerem jsem tento problém nikdy neměl.

Roztok můžete, podle autora, uchovávat až 6 týdnů. Já si zatím dělám na každé leptání nový roztok.

Osvícená DPS:


Leptáme:






Vyleptaná DPS:




návod: http://mcu.cz/comment-n2985.html

Co udělá leptací lázeň s už naneseným fotorezistem nebo vlastním nalaminovaným fotorezistem se dočtete v dalším článku. Stejně i to, co udělá 3% a 30% peroxid vodíku
https://chiptron.cz/articles.php?article_id=98

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,779,202 návštěv