Hiearchie článků
 
Banana Pi M2 Berry: první start, iperf, sysbench a termokamera
Jednodeskový počítač Banana Pi M2 Berry je dalším zařízením, které prodává SinoVoip. S cenovkou $34 (s poštou $39.66) se Banana Pi M2 Berry jeví jako velmi zajímavá alternativa jednodeskovým počítačům jako jsou Raspberry Pi 3, Orange Pi Prime či Win Plus.

V dnešním článku uvidíte snímek z termokamery, test výkonu pomocí programu sysbench nebo test rychlosti WiFi a ethernet připojení (iperf).

Další články o BananaPi M2 Berry:
Banana Pi M2 Berry: první start, iperf, sysbench a termokamera
Banana Pi M2 Berry: rozhraní SATA a test rychlosti (dd, hdparm, rsync)


Hned v úvodu článku napíšu, že jsou v době psaní článku dostupné 3 operační systémy, které podporují Banana Pi M2 Berry. Ubuntu 16.04.1 a Ubuntu 16.04.2 oba ve verzi mate. Posledním momentálně dostupným operačním systémem je Raspbian (Jessie). Poslední jmenovaný jsem také vybral jako operačním systém mého jednodeskového počítače od SinoVoip.

Po zkopírování systému na microSD kartu a zapnutí BPI-M2 Berry se rozsvítí červená LEDka (napájení) a začně blikat LEDka zelená.

Po naběhnutí systému se můžeme automaticky nalogovat přes SSH, které je od počátku povoleno.
login: pi
heslo: bananapi

Pro konfiguraci systému můžeme využít utilitu raspi-config.

Testování výkonu (sysbench)

O procesoru Allwinner V40:


Jakého výkonu dosahuje Banana Pi M2 Berry při testování pomocí sysbench? To vidíte na následujícím obrázku.

Jedno jádro (900MHz ARM, 250MHz core, 450MHz SDRAM):


Pro porovnání:
Raspberry Pi 1 B+:
délka testu: 1318.93 s
maximální: 300.23 ms
průměrná: 131.89 ms
minimální: 131.89 ms

Raspberry Pi 3 B:
délka testu: 477.06 s
maximální: 47.69 ms
průměrná: 47.7 ms
minimální: 47.69 ms

Zdroj dat benchmarku pro RPi

Čtyři jádra (900MHz ARM, 250MHz core, 450MHz SDRAM):


Pro porovnání:
Raspberry Pi 1 B+ (tři vlákna):
délka testu: 1321.49 s
maximální: 573 ms
průměrná: 528.54 ms
minimální: 412.94 ms

Raspberry Pi 3 B:
délka testu: 119.47 s
maximální: 59.04 ms
průměrná: 47.78 ms
minimální: 47.69 ms

Zdroj dat benchmarku pro RPi

WiFi & ethernet spojení (iperf)
Majitelé prvních verzí Banana Pi si stěžovali na rychlost ethernet připojení. BPI-M2 Berry slibuje gigabit ethernet, ale jak je na tom opravdu?

Připojení bylo testování pomocí programu iperf. Serverem byl stolní počítač s gigabitovým připojením.


Níže je i rychlost připojení skrze WiFi 802.11 b/g/n.


Pro porovnání s Raspberry Pi Zero W:


Snímek z termokamery:
Potřebuje Banana Pi M2 Berry chladič? Zjednodušeně, pokud ho máte pouze na pokusy, dělá jednoduché nenáročné úkoly, tak ne. Chcete-li ho využívat jako multimediální centrum či ho jinak hodně zatěžovat, pasivní chladič by se hodil.

Obrázek níže zobrazuje teplotu desky po několika minutách po zavádění systému.


Schéma Banana Pi M2 Berry - http://forum.banana-pi.org/t/bpi-m2-berry-schematic-diagram-public/3717

Banana Pi M2 Berry na aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/New-products-BPI-M2-Berry-with-BPI-M2-Ultra-Pin-to-Pin-compatibility-is-same-size/32823650244.html

Máte nápad, co vyzkoušet do dalšího článku? Napište ho do komentářů. Díky!

Diskuze
 
Upozornění
Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů. Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.

Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tato nekomerční stránka nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.