Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Přehled čidel, kterými můžete vylepšit svou meteostaniciTisk

Jaká čidla máte připojená ve vaší meteostanici? Teplota, vlhkost a možná i tlakoměr? Co vaši meteostanici vylepšit o tato čidla.
Čidla teploty, vlhkosti, tlaku, UV záření, intenzity světla, ...


Obr. 1: Čidlo teploty a vlhkosti Si7021

Jako čidlo teploty a vlhkosti jsem si oblíbil Si7021. S tímto čidlem a mou řídící deskou jsem napsal i několik vzorových kódů. Čidlo komunikuje přes sběrnici I2C.
Odkaz na ebay.


Obr. 2: Čidlo teploty a vlhkosti DHT22

Mnoho bastlířů si oblíbilo i čidlo teploty a vlhkosti DHT22. Návod, jak ho použít najdete v tomto článku. Toto čidlo používá sběrnici podobnou 1-wire, ale není to 1-wire.
Odkaz na ebay.


Obr. 3: Detektor deště

K meteostanici můžete připojit i takové čidlo jako je detektor deště. Deska obsahuje analogový výstup a digitální alarmový výstup. Upřímně si myslím, že životnost této desky nebude moc dlouhá a velmi rychle bude podléhat korozi. Návod jak detektor zprovoznit je zde.
Odkaz na ebay.



Obr. 4: Čidlo plynů

Zjistěte jaké plyny jsou přítomný okolo vaší meteostanice. Například s těmito čidly. Čidlo CO2, CO, LPG a dalších plynů. Deska má analogový výstup. Jak na to? Dozvíte se zde.
Odkaz na ebay.


Obr. 5: Čidlo UV

Čidlo UV záření. Velmi zajímavou informaci o momentálním počasí může přinést právě toto čidlo. Změřte si aktuální možství UV záření. Čidlo komunikuje skrze I2C sběrnici. Jak to funguje a jak to zapojit najdete tady.
Odkaz na ebay.


Obr. 6: Čidlo intenzity světla

Když už můžeme mít aktuální hodnoty UV záření, proče ne i aktuální intenzity světla. Čidlo vám počle všechny data přes I2C. Návod zde.
Odkaz na ebay.


Obr. 7: Čidlo teploty a tlaku BMP280

Čidlo BMP280 umožňuje měřit teplotu a tlak.
Čidlo opět komunikuje přes I2C a návod, jak z toho získat data, najdete tady.
Odkaz na ebay.


Obr. 8: Čidlo teploty, tlaku a vlhkosti BME280

Dalším zajímavým čidlem, kombinujícím měření teploty, tlaku i vlhkosti je BME280. Stručný návod s příkladem je zde.
Odkaz na ebay.


Obr. 9: Čidlo teploty, vlhkosti, tlaku a koncentrace plynu BME680

Jistě bychom neměli zapomenout na novinku, BME680. Ta kromě měření tlaku, teploty a vlhkosti umí měřit i koncentraci plynu. Čidlo umí komunikovat přes I2C nebo SPI a jak na to, najdete tady.
Odkaz na eshop.


Obr. 10: Radiační štít

Pokud vás napadla otázka, kam čidla (teplota, tlak, vlhkost) schovat, podívejte se na tento radiační štít.


Obr. 11: Čidlo plynu eCO2 a TVOC

Měřte si koncentraci plynu eCO2 (equivalent calculated carbon-dioxide), TVOC (Total Volatile Organic Compound) a také teplotu.
Čidlo komunikuje pomocí I2C sběrnice a knihovnu pro použití naleznete zde.
Odkaz na eshop.


Obr. 12: Čidlo UV indexu, IR a intenzity viditelného záření

Čidlo pro měření UV indexu, IR a intenzity světla ve viditelném spektru by nemělo chybět na vaší vymazlené meteostanici. Čidlo opět používá I2C sběrnici a jak přečíst všechna dostupná data z čidla najdete zde.
Odkaz na eshop.


Obr. 13: Čidlo pro měření vlhkosti půdy

Podobné čidlo pro měření vlhkosti možná znáte - výstupem je analogová hodnota nebo digitální výstup. Tato verze by měla být vylepšením hlavně v technickém provedení - kontakty by neměly podléhat korozi, tak rychlo jako u jiných čidel. Při měření vlhkosti půdy se měří její vodivost - tedy proud prochází z první elektrody skrze hlínu a rostlinu do druhé elektrody.
Cena se pohybuje okolo 5 USD. Odkaz na ebay.


Obr. 14: Čidlo pro měření vlhkosti půdy - kapacitní

Princip tohoto čidla pro měření vhkosti půdy je kapacitní. Výstupem je analogová hodnota v rozsahu 0 - 3 V DC. Základem je časovač NE555 (TLC555), kde střídavé výstupní napětí je filtrováno přes RC člen.
Odkaz na ebay.


Obr. 15: Detektor blesků

Čidlo měřící vzdálenost blesků (od 1 do 40km, krok 10,5m) může být velmi zajímavé pro vaši meteostanici. Čidlo s názvem AS3935 obsahuje anténu citlivou právě na detekci blesků.
Komunikovat s čidlem můžete skrze SPI nebo I2C a napájecí napětí je od 2,4 do 5,5V.
Citlivost si můžete nastavit skrze nastavení registrů čidla. Cena se pohybuje kolem 26 USD.
Vzorový kód pro použití s ESP32.
Odkaz na laskakit.


Obr. 16: Modul měřící více parametrů kvality vzduchu

SEN5x je malým a tichým modulem měřící několik parametrů kvality vzduchu - pevné částice, teplotu, vlhkost a VOC index (SEN54) a NOX index (SEN55).
O SEN5x jsem použil jako venkovní čidlo. Detailní informace najdete v mém dalším článku.
Knihovna a vzorový kód je na githubu.
Odkaz na laskakit


Obr. 17: Modul měřící více parametrů kvality vzduchu

SHT40 je velmi přesné a úsporné čidlo pro měření teploty a vlhkosti navíc s použitím modulu od laskakit můžete dosáhnout univerzální velikosti modulu (s 2.54mm hřebínky) nebo část modulu odstřihnout a dostat tak ještě menší čidlo.
Čidlo SHT40 jsem použil ve své vnitřní meteostanici Jak doma nebo v kanceláři jednoduše měřit teplotu. Přesný online teploměr s appkou, upozorněním a historií měření.
Vzorový kód najdete na github.
Odkaz na laskakit.

Máte nápad na další čidla, která v seznamu chybí? Napište je do komentáře.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
9,978,157 návštěv