Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

KPTD 2012 - znáte LED s vrchlíkem?Tisk

SMD LED s čočkou soustřeďují světlo do menšího prostoru, proto jsou do některých aplikací vhodnější než běžné LED.



Všimli jste si někdy, že mnohé SMD LED jsou dostupné i v provedení "Dome" (vrchlík, čočka)? Jak víme, světlo z LED čipu vychází zhruba rovnoměrně všemi směry v polorovině nad substrátem dané LED. Jinými slovy, vyzařovací úhel běžné SMD LED by mohl být 180°, i když kvůli tvaru pouzdra a jiným faktorům je běžně tento úhel menší - například 120° (pro 50% pokles svítivosti).

120° je však stále poměrně velmi široký úhel pokud potřebujete světlo soustředit více jen jedním směrem. Například indikační SMD LED pod krytkami čelního panelu přístroje se méně ovlivňují (parazitní světlo), pokud mají užší vyzařovací úhel. Soustředěním světla do menšího vyzařovacího úhlu současně získáme citelně vyšší svítivost daným směrem.

Právě čočka na pouzdrech LED má hlavní zásluhu na tom, že daná LED svítí méně "do stran". U SMD sérií LED od společnosti Kingbright snadno rozeznáme "Dome" typy podle písmene D v názvu série, např. KPD, KPHD, KPTD. Pohled na obrázek o prostorovém rozložení světla (spatial distribution) u typu KPT versus KPTD hovoří za vše.

Nejnovějším přírůstkem "Dome LED" v nabídce Kingbright i v našem skladu je série KPTD-2012 v pouzdře "0805". Mezi skladovými typy u nás najdete čtyři základní barvy (červená, žlutá, zelená, modrá). S výškou pouze 1,05mm (včetně vrchlíku) je možné ji bez problémů použít jako přímou náhradu za běžné SMD 0805 LED.

V případě zájmu o produkty značky KINGBRIGHT nás prosím kontaktujte na adrese kingbright@soselectronic.com

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
9,978,101 návštěv