Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

1. STM32F769 - ÚvodTisk

Lukáš Beran (web, linkedin, google+, twitter, facebook) mi poslal článek o jeho začátcích s vývojovým kitem STM32F769 Discovery. Článků bude jistě více. Za článek děkuji.

Všechny články o STM32F769 Discovery:
1. STM32F769 - Úvod
2. STM32F769 - Mbed
3. STM32F769 - ESP8266


Nejprve bych chtěl poděkovat Petrovi (chiptron.cz) za tento super kit STM32F769 Discovery.



Momentálně mám bohaté zkušenosti s Arduinem a ESP, které jsem programoval pomocí Arduino IDE popř. ESP v Lua a teď jsem si chtěl vyzkoušet něco nového, úplně odlišného. A tak když jsem viděl na g+ možnost na HW od chiptron.cz napsat recenzi, hned jsem mu napsal a doufal, že tam bude mít nějaké to STM32 :). Dnes po několika dnech jsem si na poště vyzvedl jeden z nejlepších kitů od STMicroelectronics - STM32F769.





Hned po prvotním spuštění STM32F769 uživatele překvapí poměrně dost propracované grafické prostředí, toto prostředí je k vidění skoro na všech videích na youtube, která jsou s tímto kitem. Skoro se mi ani nechtělo do STM32 nahrávat něco jiného jelikož ukázkové prostředí se mi moc líbilo. Ovšem jedná se pouze o ukázkový kód, který má novému uživateli ukázat co vše je možné udělat v programech jako Embedded wizard popřípadě TouchGFX.





Tak jsem si dal takový cíl a doufám, že pro mne jakožto naprostého začátečníka s touto platformou splnitelný :). Chtěl bych využít program pro tvorbu GUI a udělat zobrazování teplot a vlhkostí, které budu vyčítat z thingspeak popř. z domoticz a také bych zde chtěl záložku pro ovládání LED pásku. Ovšem ze začátku bych chtěl začít jednoduššími programy a pokud možno napsat návody na tyto programy.

Když jsem dostal poprvé do ruky Arduino, hned bylo jasné jaké vývojové prostředí použiji. Ovšem u této platformy jsem zjistil, že existuje poměrně dost prostředí a všelijakých cestiček jak vlastně STM32 ovládnout. Ovšem jedno prostředí mne hned překvapilo svojí jednoduchostí a hlavně tím, že je pouze a jen online, nic se neinstaluje, nestahují se všelijaké knihovny a pod. Proto bych chtěl toto prostředí použít pro ovládnutí STM32 :). Asi by bylo fajn říct jméno tohoto zmiňovaného prostředí, je jím .... Mbed :) Věřím že spousta lidí o něm někdy slyšela a nebo v něm každý den pracují, ale jak jsem zmínil na začátku, já jsem naprostý začátečník co se týče této platformy a pro mne je Mbed naprosto neznámé prostředí.

V dalších návodech bych chtěl začít od úplného začátku, přidání desky do mbed, nahrání prvního ukázkového kódu a spousty dalších věcí jako například připojení ESP8266-01. Nakonec bych chtěl na STM32 mít pěkné grafické prostředí, které bude umět již zmiňované věci. Jen doufám, že nenastane problém, až si vytvořím pěkné prostředí například v Embedded wizard a poté budu chtít kód s prostředím vložit do Mbed, zde naprogramovat vyčítání hodnot z domoticz a jejich aktualizaci na displeji :).

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
9,978,760 návštěv