Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

EasyEDA: webový cloudový nástroj pro návrh schémat, design DPS a simulaceTisk

EasyEDA. Volně použitelný webový nástroj určený pro návrh elektronických schémat, návrh DPS a obvodovou simulaci. Celý tento nástroj běží ve webovém prohlížeči v cloudu na vzdáleném serveru. Není tedy nutné si cokoliv instalovat na počítač a odpadá nutnost přenášení projektů mezi několika počítači. EasyEDA je cloudová EDA aplikace. Stačí vám tedy pouze internetový prohlížeč, připojení k internetu a jste připraveni kreslit DPS, spouštět SPICE simulace, navrhovat DPS a také objednat DPS přímo u výrobce.


EasyEDA nabízí zdarma návrh schématu, SPICE simulate a návrh DPS.


Kompletní seznam vlastností a vychytávek EasyEDA najdete na této webstránce https://easyeda.com/Doc/Tutorial/introduction.htm#Introduction-to-EasyEDA.
Níže shrnu několik poznatků s EasyEDA.
• Schéma: Moje zkušenosti s kreslením schémat v EasyEDA jsou velmi příjemné, rychlé a ovládání je velmi intuitivní. Navržené shéma vypadá velmi dobře a může být uloženo jako PDF, obrázek nebo v SVG formátu (Scalable Vector Graphics). Na obrázku níže vidíte jednoduché schéma.


Schéma v EasyEDA


• Hledání součástek: Tato vlastnost EasyEDA je opravdu povedená. Kromě standardních knihoven (v levé části obrazovky) je k dispozici i vyhledávač dalších součástek (kliknutím na odkaz More Libraries).
Můžete vyhledávat pomocí jména součástky, k dispozici je v databázi vice než 100000+ dalších součástek dostupných z open-source knihoven KiCAD a Eagle. To znamená, že máte k dispozici tisíce součástek třeba z Sparkfun, Seeeds, Adafruits, a spoustu dalších, skrze platformu EasyEDA. Tohle opravdu považuji za vynikající myšlenku. Ovšem pokud tu svou, vyvolenou, součástku nenajdete, můžete si jí velmi snadno vytvořit. EasyEDA tutorial https://easyeda.com/Doc/Tutorial/ .


EasyEDA nabízí přístup k tisícům součástek z open-source KiCAD a Eagle knihoven



Hledání součástek od třetích stran.


• Přístup k veřejným projektům: EasyEDA nabízí jednoduchý přístup k veřejným open-source projektům, které jsou individuálně zveřejněny, třeba na Seeedstudio. Soubory projektu mohou být jednoduše otevřeny online skrze jeden klik a upraveny podle potřeby.


Jednoduchý přístup k souborům open-source projektů.


• Zobrazení: Chcete-li vidět, jak bude vaše deska vypadat, můžete využít nástroj v EasyEDA na jeho zobrazení. Můžete si samozřejmě vybrat jakou barvu bude mít jaká vrstva.



• Objdednávka DPS: Pokud je váš projekt hotový, můžete si desky objednat přímo z EasyEDA. To je velmi praktické pro začátečníky, kteří si navrhnou nějaký svůj projekt a co nejdříve a jednodušše (neví jaké soubory atp.) poslat nějakému výrobci DPS. Pokud si ale desky objednat nechcete, prostě si potřebné Gerber soubory stáhnete. Já si navrhl a objednal DPS pro můj projekt – dohledový nabíjecí systém autobaterie. Jak můžete vidět, vyrobené desky jsou povedené.


Zapájená deska.



Zobrazení napětí baterie při nastartovaném automobilu.


• Krása EasyEDA spočívá v jeho samotném řešení. Všechno vytvoříte ve webovém prostředí, projekt se uloží na vzdálených serverech. Můžete tak pracovat odkudkoliv. Celé tohle řešení mi ušetřilo mnoho času a nervů. Považuji to za velmi efektivní nástroj pro začátečníky, kteří si prostě chtějí něco navrhnout a rovnou nechat vyrobit bez dalších komplikací.

• Video od GreatScott o vlastnostech EasyEDA.
https://www.youtube.com/watch?v=SpKK6o4ffts

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,123,089 návštěv